HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

PÜNKÖSDI PÁSZTORLEVÉL

Day_of_Pentecost_1351-43

Egyházkerületünk Gyülekezeteinek, Lelkipásztorainak, Presbitereinek és Munkatársainknak

Bátorítás riadalmas  időkben

Krisztus Jézus a másik Pártfogó ígéretekor ezeket mondja: „Bizony, bizony mondom néktek: aki hisz énbennem, azokat a cselekedeteket, amelyeket én teszek, szintén megteszi, sőt ezeknél nagyobbakat is tesz” (Ján.14,12).
Nem véletlenül fordul elő a fenti mondatban háromszor is a tenni ige. Az sem elhanyagolható, hogy éppen Krisztus cselekedetére vonatkozóan hallatszik a tevékenykedésre buzdító felhívás. Határozott életviteli javaslatot fogalmaz meg Krisztus, amely a Szentlélek jelenlétében csodákat fog világra hozni.

Krisztus látja a tanítványok megbénuló lelkesedését, amely az Ő elmenetelével, közvetlen vezetésének szüneteltetésével magyarázható. Biztatja őket a másik Pártfogó érkezésével. Ugyanakkor, ez a biztató szó nem jut el kellő mélységben mindenkihez. Lesznek közöttük, akik máris visszatérnének a halászhálókhoz, a földekre, talán a vámszedő asztalokhoz is. Ha nincs közöttük a cselekvő és utasító Krisztus, szakadozni látszik a lelki kötődés, amely elengedhetetlenül szükséges, és a szolgálatot nemesíti. Lássuk be, máig terjedő gond ez az istentelenedő világban, az egyháziasságában elerőtlenedő társadalomban, valamint a lelkieket hanyagul kezelő egyéneknél. Ha nincs közvetlen ellenőrzés Isten részéről, ha nincs jelen Krisztus, akkor szabad felületesnek lenni, majd engedetlenné válni, végül önhatalmúan élni a világot. Országok háborújának, csoportok csatájának, egyének ütközetének fejlődéstörténete bizonyítja, hogy miként történik az Isten megtagadása, Krisztus megkerülése, vagy az egyház félreállítása. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy nem tudjuk szomorú sorsunk okát. Egyértelmű, hogy Isten tagadása oka a Haza, Nemzet, Nép elhagyásának. Krisztus megkerülése vezet a család, szomszéd, felebarát cserbenhagyásához. Az egyéni élet minden konfliktusa, kudarca és bukása az egyházi közösség, mint otthont jelentő fészek elárulásában keresendő. Önmagunk becsapása tovább tarthatatlan!

Krisztus úgy gyógyítja a megsebzett lelkű tanítványokat, hogy saját korát, és az utókort is ámulatba ejtő cselekedeteiről úgy szól, mint amelyeket ezentúl ők fognak teljesíteni. Hatalmas szeretetből fakadó biztatás ez, és mi már tudjuk, hogy ebből a szeretetből az a teljesítő erő is felszabadul, amely jézusi cselekedetekre képesíti a Krisztusban hívő embert. Az Apostolok Cselekedetei megörökíti azokat a tetteket, amelyek az engedelmesen cselekvő volt tanítványok teljesítményeként maradtak követendő példaként reánk. Eljött ideje annak is, hogy bátran szóljunk a Krisztus Jézusban történő cselekedetek mai eredményeiről. Vajon a pokol erőivel kacérkodó felelőtlen embert ki fékezheti meg, amikor az orvostudomány is közel került korlátaihoz a szenvedélyek között haldokló ember esetében? A szegénységben vergődő milliók közé ki viszi el a kenyeret és az evangéliumot? Kire számíthat a nemzet, ha épített örökségét, kenyértermő szülőföldjét alig tudja védelmezni, vagy már mint elveszettnek nyomát keresi?

Az idézett ige sokkal messzebbre visz bennünket a pünkösdi várakozás kérdésekkel teli idején. Krisztus nem kevesebbet állít, mint azt, hogy aki hisz őbenne, az ő cselekedeteitől nagyobbakat is tesz. Jézus Krisztus hisz az emberben, megbízik benne. Önmagában is ámulatra késztető ez a kijelentés, de ha jobban megvizsgáljuk a hátteret, akkor vesszük tudomásul előrelátásának nagyságát. Isten Fia látja az időben előre haladó ember egyre nagyobb lehetőségeit, kísértéseit, útvesztőit, elbukásait, kínlódásait és megannyi civilizációs gondját. Nagyobbakat fognak majd tenni a későbbi tanítványok! Látnunk kell, ezek a nagyobb kérdések nem maradtak el, ezekre azonban a nagyobb megoldásokkal egyelőre tartozunk.

Tartozásunkat ezen a téren Krisztus figyelmeztetése nyomán enyhíthetjük. Ez így szól: „aki hisz énbennem!” Csak, aki Krisztusban hisz, és nem önmagában, nem hatalmakban, nem erőkben, hanem Isten egyszülött Fiában, Megváltónkban, a Pártfogó ígérőjében. Akik hisznek Krisztus Jézusban nagyobb erőt nyernek tőle, hogy nagyobb feladatokat végezzenek, hogy több szolgálattal dolgozzanak Isten nagyobb dicsőségére.
A Szentlélek megérkezett, elődeinket támogatta, velünk marad és utódainkat is áldani fogja. Ünnepeljük az Atyával és a Fiúval egyenlő örök Istent teljes szívvel és hálaadással!

Nagyvárad, 2014. pünkösdje előtt,
a békesség kötelében,
Csűry István
püspök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2014-06-03 by in Pásztorlevél.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 161 363 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt szereti: