HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

A Szilágysomlyói Református Egyházmegye XII. Kórustalálkozója

„Követjük híven Szenthármasságodat…”

kórustalálkozó

„Énekeljetek, mert ahol Istennek énekelnek, ott a rosszat elutasítják.” – Ezzel a Luther Mártontól származó mondattal lehetne a legszebben és a legtalálóbban lehetne leírni azt a csodálatos ünnepi délutánt, melyet a szilágyperecseni templomban tölthettek azok, akik részt vettek a Szilágysomlyói Református Egyházmegye XII. Kórustalálkozóján. A fenti idézetet Szabó János magyarországi újságíró osztotta meg azzal a több száz kórus- és gyülekezeti taggal, akik Szentháromság vasárnapjának délutánján (2014. június 15-én), azért gyűltek össze Szilágyperecsen templomában illetve annak udvarán, hogy a megszólaló kórusművek által Istent dicsőítsék és Vele folytassanak párbeszédet.

Már a kórustalálkozót megnyitó istentisztelet énekei is jelezték, hogy itt csoda történik. Boldog lehet az, aki részt vehetett ebben a csodában. Lelket megrendítően szólt a Szentháromság Istent magasztaló ének: „Szentség, dicsőség, Légyen tisztesség a Szentháromságnak, Ki uralkodik egy Istenségben, Most és mindörökké!” (367. ének 4. verse).

Isten üzenete is az alkalomhoz illően szólt Lukács József püspökhelyettes tolmácsolásában. A Zsoltárok könyvéből származó ige is ennek az alkalomnak a lényegére és céljára mutatott: „Dicsérjétek az Urat! Hiszen Istenünkről énekelni jó; hiszen őt dicsérni gyönyörűséges és illendő dolog! Az Úr építi Jeruzsálemet, összegyűjti Izráelnek elűzötteit. Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket.” (Zsolt 147,1-3).

Az igehirdető elmondta, hogy ez az Istent dicsőítő zsoltár abban az időben szólalt meg, amikor Izrael népe számára a babiloni fogság véget ért, és a hazatérő zsidóknak újjá kellett építeniük az országot. A nagy kétségbeesés, reménytelenség közepette megszólal a prófétai szó: Ne a múltat nézzétek, ne a körülöttetek levő nyomorúságot, hanem nézzetek előre, mert a nép jövője Isten kezében van. Ha pedig a jövő Isten kezében van, akkor lehet énekelni, mert az Úr felépíti Jeruzsálemet, begyógyítja a megtört szíveket és bekötözi a sebeket.

Sok minden romokban hever nálunk is. Történelmi tragédiákat átéltünk, de sajnos templom nélküli, Bibliát nem olvasó nemzedékek nőnek fel. A „Mindent szabad” jelszó követése csak rombolni tud, hatására az igazi értékek háttérbe szorulnak. Ennek ellenére a felülről jövő üzenet hirdette: Van, Aki újjáépítse a mi életünket is! Van, Aki be tudja kötözni sebeinket! Az építkezést maga Isten végzi, a nekünk adott Megváltó által.

Ez a kórustalálkozó is – hangzott az Úr üzenete – a lelki romokat építheti újjá. Így lehet minden ének az építésnek a köve, hiszen „Istenünkről énekelni jó és Őt dicsérni gyönyörűséges.”

Igehirdetés után Nagy Bálint lelkipásztor a perecseni gyülekezet nevében szívélyes házigazdaként köszöntötte a jelenlevőket, idézve az ApCsel 16,25-öt: „Éjféltájban pedig Pál és Silás imádkozván, énekkel dicsőítették az Istent.” Az apostol és társa, az Urat dicsőítve a börtönben is szabaddá lett. Ha mi is így tudunk énekelni, akkor a szabadulás élményét éljük át. Az éneklés szolgálata, ha szívből fakad, szabadító szolgálat: megszabadítja az emberi lelket a bűn fogságából.

Ezután következett a kórusok szolgálata, abban a sorrendben, ahogy ezt a padokra helyezet műsorfüzet meghatározta. A Szederinda citeracsoport nyitotta a sort, majd folytatták a gyülekezetek énekkarai: Ipp, Kraszna, Sarmaság, a Csillagvirág kamarakórus, Sarmaság Bányatelep, Szilágybagos, Szilágyborzás, Szilágylompért, Szilágynagyfalu idősebb és fiatalabb kórusa, Szilágysomlyó, Szilágyzovány, Varsolc, és végül a házigazda Szilágyperecsen.

Ismét feledhetetlen élményt biztosított a kórustalálkozó közös éneke, amelynek szövegét Kui János nyugdíjas tanár, dallamát pedig Gáspár Attila zeneszerző, zenetanár külön erre az alkalomra írta. Az ének dallamának szerzője részesült abban a megtiszteltetésben, hogy az egész templomot betöltő „nagy kórust” vezényelje. Az „Áldott jó Atyánk” című ének e vasárnaphoz illően is a Szentháromság, egy örök, igaz Istent dicsőítette.

Külön színfolt volt, a közös ének után, Dinnyés József, anyaországból érkezett énekes és zeneszerző előadása, aki a tizenkét apostol életét megéneklő balladájából adott elő részleteket, majd a Tízparancsolat zenésítet változatát osztotta meg az egybegyűltekkel.

A kórustalálkozót záró hozzászólások rendjén először Széman Péter, a Báthory Alapítvány elnöke, a kórustalálkozók egyik megálmodója, osztotta meg bíztató gondolatait és tolmácsolta a kórusoknak Tóth Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalosszövetség elnökének jókívánságait, aki sajnos ezen az alkalmon nem tudott részt venni. Majd Orosz Otília Valéria, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület zenei előadója értékelte az elhangzott szolgálatokat. A zenei előadó, aki először vett részt egyházmegyénk ilyen jellegű alkalmán, elmondta, régi vágya teljesült azzal, hogy eljöhetett. Dicséretesnek tartotta, hogy nagy létszámú kórusok szolgáltak, valamint azt is, hogy süt az elkötelezettség és a fegyelem az énekkarosok arcáról, szeméből. Bíztatta a kórusokat, hogy bátran válasszanak magyar szerzőktől kórusműveket, valamint bátrabban kell használni a zsoltárokat is. Az értékelést néhány, karvezetőknek mondott szakmai tanács zárta.

Említésre méltó Gáspár Attilának, a közös ének szerzőjének hozzászólása is, aki arról beszélt, hogy azt a zenei anyanyelvet, amivel Isten megajándékozott minket, ne szégyelljük használni. Elgondolkodtató és irányt mutató volt a tanár úrnak ez a mondata is: „Ha valaki igazán akar szolgálni, ne legyenek kifogásai.”

Az emléklapok és a virágcsokrok karvezetőknek történő átnyújtása után a templomkertben zajló családias, jó hangulatú szeretetvendégséggel ért véget egyházmegyénk XII. Kórustalálkozója. Köszönet érte a Szilágyperecseni Gyülekezetnek, valamint a szervezés szolgálatát felvállaló lelkipásztornak, presbitériumnak és kórusnak.

De mindenekfelett legyen áldott érte az Úr, Aki minden bizonnyal örömmel fogadott minden olyan szolgálatot, amely szívből jött, amely az Ő dicsőségét, szentségét, jóságát, szeretetét és kegyelmét énekelte. És biztos, hogy még azokat a hibákat sem rótta fel, amelyeket olykor éneklésünk közben elkövettünk. Boldogok lehetünk, hogy nekünk ilyen Istenünk van!

 

Bogdán Szabolcs lelkipásztor

Szilágyborzás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2014-06-19 by in Uncategorized.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 161 363 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt szereti: