HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Észak-Írországban tanácskoztak az európai reformátusok

BELFAST WCRC photo

Belfastban ülésezett a Református Egyházak Világközösségének (REV) európai regionális bizottsága 2015. február 19–20-án. A mintegy negyven résztvevő 27 tagegyházat és európai társszervezetet képviselt az európai reformátusság évi rendes közgyűlésén. A Romániai Magyar Református Egyházat Antal János királyhágómelléki, illetve Ballai Zoltán erdélyi előadótanácsosok képviselték. A világszerte több mint 80 millió református legmagasabb szintű nemzetközi testületének elnöksége részéről Chris Ferguson főtitkár üdvözölte a tanácskozás résztvevőit.
Az ülés központi témája a nacionalizmus volt, a nyugat- és kelet-európai küldöttek a kontinensünkön újjáéledő nemzeti érzés pozitív és negatív vetületeit, valamint az egyházak kapcsolatos szerepét vizsgálták. A helyszínválasztás ugyanakkor a Michael Barry moderátor vezette Ír Presbiteriánus Egyházzal való szolidaritást is jelképezte, amennyiben a „testvérháborús konfliktus” utáni északír társadalom szociális térképe számos új kihívást jelent testvéregyházunk megbékéltetési szolgálatban. A szolidaritás egyebekben is nagy hangsúlyt kapott a tanácskozáson: Jan-Gerd Heetderks európai területi elnök jelentésében kiemelt helyen szerepelt a kisebbségben élő tagegyházakkal vállalt sorsközösség.
A nyugat-európai egyházak által sokáig tabuként kezelt, és – teológiai alapon – eleve elutasított nemzeti identitás és nacionalizmus kérdésének felvetése azt a célt szolgálta, az eltérő tapasztalatokból megfogalmazott, nyugat- illetve kelet-európai álláspontok közeledhessenek egymáshoz. A meghívott főelőadó, Doug Gay skót lelkész, történész-politológus amellett érvelt, hogy a nacionalizmus jelenségével szembe kell nézni, akkor is, ha a keresztyén identitás eleve nemzetek feletti és univerzális. Antal János és Ballai Zoltán a román állam nacionalizmusának bemutatásával árnyalták a képet, és a többségi-kisebbségi nacionalizmus aránytalanságairól szólva megköszönték a Világközösség támogatását az elkobzott egyházi ingatlanok visszaszerzéséért folytatott küzdelemben, külön méltatva a református világszervezet kiállását a visszaállamosított Székely Mikó Református Kollégium ügyében.

2015. február 23.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Tájékoztatási Osztálya

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2015-02-24 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 123,744 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt kedveli: