HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

A ránkbízott emberi élet

A keresztyén felelősség alapja a teremtő Isten áldása és parancsa: „És megáldá Isten őket, és mondá nékik: szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet, és hajtsátok birodalmatok alá” (Gen1,28). Az emberi életet Isten különösen magasra értékelte, mert életünket külön isteni parancs védi. A gyermeket áldásként kapjuk Istentől, ezért hálával tartozunk értük.

A gyermekáldással megajándékozott szülők azonban ne távolodjanak el Istentől különböző nevelési módszerekkel. A keresztyén család jelentősége éppen a krisztusi emberségre való nevelésben van. Gondoskodik a rábízott testi-lelki jólétéről: „nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden Igével, amely Isten szájából származik” (Mt 4,4). A nevelésről Pál apostol így tanít: „Ti apák, ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása és intése szerint” (Ef 6,4).

A keresztyén ember hite által felelős maga és embertársa életéért. A keresztyén hitet Isten passiója, Krisztus keresztje formálja bennünk, és ebből adódik a keresztyének magatartása is. Igen fontos a családi életben a gyülekezetbe való betagolódás. A gyermek gyökerezzen bele a templomi közösségbe, mint a termőföldbe ültetett palánta. A XXI. század felfogása szerint így értelmezhető ez a tett: egyszerűen lelkületről, nevelésről, közerkölcsről, munkaerkölcsről, egyszóval az egész életről van itt szó. A mai gyermekeknek, ifjaknak ott a helyük a templomban, a vallásórákon, azaz az Isten iskolájában. Azért van egyház, azért van gyülekezet, azért vannak lelkészeink, vallástanáraink a mi közösségeinkben, hogy Isten iránti felelősséggel tudják tanítani a jövő nemzedékét.

Sokszor eszembe jut egy-két kérdés: vajon a mai ifjúság tényleg a mi magyar református népünk megtartója, szaporítója, továbbéltetője lesz? Vajon rájuk lehet-e bízni a pince kulcsát? Vajon ez az ifjúság oldott kéveként fog széthullani, mert nincs „nyilvánvaló látás”? Vajon milyen lesz a jövő? Hogy milyen lesz a jövő, az itt a mában dől el. Minden attól függ, hogy milyenné neveljük gyermekeinket. Rá tudjuk-e bírni őket Isten szeretetére? Tudunk-e értük imádkozni? Megtudjuk-e őket engedelmességre és alázatra tanítani? Csak akkor lesz jövőjük gyermekeinknek, és mi csak akkor leszünk boldog édesanyák, édesapák, munkáinkon csak akkor lesz áldás, ha Isten beszéde szerint neveljük őket. Nem mindegy, hogy életünket milyen formában éljük le. A nagy változást végül az hozz, hogy Isten Fia belép az ember életébe. Hogyan? Lehet, hogy ezekkel a szavakkal: gyere vallásórára!

Antal Julianna ny. vallástanár

Nagyvárad

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2015-03-05 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 123,615 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt kedveli: