HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Életterem, hol Istennel élet terem

Gyermekbibliahét bemutatónap, Nagyvárad-Csillagváros

Ebben az esztendőben Nagyváradon a Nagyvárad-Csillagvárosi gyülekezet biztosította a helyszínt a bemutatónap számára. Izgalommal érkeztünk meg, kíváncsian arra, hogy mi is vár reánk, hiszen az a több éves tapasztalatom, hogy minden bemutatónap sokatmondó és hasznos a lelkipásztorok, vallástanárok, gyülekezeti munkások számára.

Az idei alkalom különösen sokat jelentett számomra. A templomba megérkezve már rövid üzeneteket, aranymondásokat olvashattunk a falon, sőt a heti téma plakátját is hamar megpillanthattuk a szószékre elhelyezve, bár de még mindig nem tudtuk pontosan mit várhatunk ettől a délutántól.

11536110_10206633675871452_1053016237458621371_n

Szakács Zoltán, a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium iskolalelkésze nyitotta meg a napot áhítatával, minekelőtte az idei Bibliahét főénekét tanulhattuk meg. Ezt követően pedig Szűcs Éva vallástanárnő, a program koordinátora beszélt az idei program felépítéséről.

gybhets

Szép bemutatása volt a csomagnak, a kézikönyvnek. Nagyon tetszett, hogy nem sablont követve készült el a Királyhágómelléki Református Egyházkerület programsorozata, hanem a sok éves tapasztalatot, gyülekezeti igényeket és lehetőségeket szem előtt tartva. Úgy a történetek feldolgozása, mint a kézimunka anyagai könnyen érthetőek és elkészíthetőek még a kisebb költségvetéssel rendelkező gyülekezetek számára is. Úgy is fogalmazhatnék: egyszerű, de nagyszerű munkák.

Az énekek, melyeket a napi témákhoz választottak is szép magyar dallamú énekek, amelyek talán közelebb állnak a gyermekek lelkéhez. Több népdalzsoltár feldolgozás is megtalálható, ami igazi kincs mindenki számára.

Újdonságnak számítanak azok a füzetek, amelyek a gyerekeknek szólnak, és a heti énekeket, valamint feladatlapokat tartalmaznak minden nap témájához. Ez is nagyon jó dolog, hiszen a gyermekbibliahetek alkalmával, sokszor több alkalommal is oda kellett adjuk gyermekeinknek az énekeket, amelyek vagy elkallódtak, vagy elmaradtak, de így egyben megmarad, és akár a későbbiekben is használható!

Ha már az újdonságnál tartunk, akkor jó hír, hogy több is akad belőle az idei kézikönyvben. Ezek az újítások tulajdonképpen válaszok az évek során megfogalmazódott igényekre. A szülők délutánja kapcsán a heti történetek kérdései meg vannak fogalmazva a szülők számára –  hadd gondolkodjanak el ők maguk is ezeken a saját nézőpontjukból. Vagy említhetném az utolsó fejezetben levő versek és irodalmi szövegek összeállítását, ami nagy segítség a hétzáró összefoglaló alkalomhoz. Sokak tapasztalata, hogy egy mozgalmas hét előtt és közben nehezen tudunk ezzel igényesen foglalkozni, így viszont felbecsülhetetlen segítség van a szervezők kezében.

Az egyháztörténeti rész is ebben az évben kapott először helyet a kézikönyvben, amely annyira bőséges és tartalmas, hogy szinte újabb hetek tematikája lehetne. Aprólékosan kidolgozva, napokra felbontva, ugyancsak kézimunkákkal tarkítva mindenki számára hasznos segítség.

11100309_10206633674431416_7319953388456134423_n

Tudatosan hagytam a végére az élménypedagógiai újítást, mivel az nemcsak elbeszélés szintjén volt bemutatva, hanem Módi Kinga jóvoltából megtapasztalhattuk. A bemutatónap utolsó részében átvonultunk a gyülekezeti terembe, ahol elkezdődött a „játék”. Játszva tanulhattunk, tapasztalhattunk meg érzéseket és tanulhattuk a csoportos munkát. Azzal kezdődött az élménypedagógiai sarok, hogy amennyit mi megtapasztalunk, annyit legalább át tudunk majd adni.

Jó volt meglátni, hogy mit jelent figyelni egymásra, mit jelent küzdeni a csoportért, mit jelent csoportban dolgozni. De nemcsak megtapasztalni, hanem tudatosítani is fontos. Mi is történt? Mit tettem? Miért tettem? Mit éreztem? Ugyanakkor arra is rádöbbentünk, hogy ugyanígy kell a gyerekekkel is észleltetni mi is történik velük és bennük, mert így tanulják meg kifejezni az érzéseiket. Ne csak a látvánnyal maradjanak, meg hogy miként volt felöltözve a mesélő, hanem célul tűzzük ki azt, hogy megértsék és megérezzék az üzenet lényegét.

11401241_10206633687911753_5934235353135378921_n

Egy tartalmas délután volt tehát az idei bemutatónap, amely által nemcsak egy hétnek a szépen kidolgozott anyagát vehettük át, hanem készségeket is elsajátíthattunk, amelyek a mindenkori gyermekmunkában használhatóak lehetnek. Köszönet a munkatársaknak és a az egész munkacsoportnak a szép és igényes anyag összeállításáért és bemutatásáért!

Botos Júlia, Vedresábrány

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2015-06-15 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 123,615 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt kedveli: