HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Mindeddig megsegített minket az Úr!

20140805_125340Minden kerek évforduló egy mérföldkő, amely megállásra és számvetésre késztet. A Nagyváradi Kántorképző Tanfolyam tízéves jubileuma számszerű adatai szerint 123 hallgató vett részt a tanfolyamon, egy vagy több alkalommal. 12 hallgató tett záróvizsgát és megszerezte a Református Kántori Oklevelet. Egyházkerületünkben jelenleg 180 kántor szolgál, ezek közül 27 rendelkezik C minősítéssel, azaz felsőfokú végzettséggel illetve a tanfolyamon szerzett Református Kántori Oklevéllel.

DSCF65622015. július 27-augusztus 15-e között 19 hallgató vett részt a Bethlen Gábor Alap támogatásával megszervezett tizedik tanfolyamon. Az oktatás 2011 óta immár három hetes, ennek első két hete a tanulás, harmadik hete a vizsgázás jegyében zajlik. Két hallgató tett záróvizsgát ebben az évben: Jakó Sándor zoványi valamint Ruzsa Katalin bürgezdi kántor, mindketten a zenepedagógia szakot is elvégezték.

 

DSCF6273A Nagyvárad-újvárosi református templom felújítási munkálatai annyiban érintették a tanfolyamot, hogy az orgonát le kellett takarni. Ezért csak a végzős hallgatók gyakorolhattak a templomban. A cementes zsákokat megkerülve ügyesen kitámasztották a barakk-ajtót egy lapáttal, hogy a kíváncsiskodó kisebb csoportos hallgatók ne zavarják őket gyakorlás közben. Sajnos a rekkenő hőség minden évben megvallatja a száztíz éves hangszert. Mivel ebben az évben kevesebben vettek részt a tanfolyamon, elegendő hangszer állt mindenki rendelkezésére a gyakorláshoz. Nagy örömünkre sok fiatal jelentkezett, ennek nyomán új barátságok is szövődtek. Mai világunkban nem csekély jelentőséggel bír az, hogy hol találkoznak ifjaink, milyen közös élmény, esemény, érdeklődési kör köti őket össze, ezért örömmel nyugtáztuk, hogy a tanfolyam harmadik hetében egyik hallgatónk azt kérdezte:”Tanárnő, nem lehetne, hogy még egy hetet maradjunk?” Legidősebbik hallgatónk 57 éves, aki – szokás szerint – már a harmadik napon haza akart pakolni. Sikerült meggyőzni, hogy ne menjen el, hiszen a kezdeti nehézségek leküzdése után sikerélménnyel mehet el a tanfolyamról. Szerencsére így is lett. Mindenki annyit visz magával erről a tanfolyamról, amennyit csak fel tud dolgozni, és az itt szerzett tapasztalatokat a mindennapi gyakorlatban felhasználva tovább tudja kamatoztatni.

DSCF6841Kevesebb hangszertanár oktatott ebben az évben, viszont egy hétig vendégül láttuk Draskóczy László tanár urat Budapestről, aki számozott basszus technikát oktatott a felső csoportos hallgatóknak. Vendégtanárként idén is közöttünk volt Marczi Ernő Debrecenből, aki szolfézst, gyülekezeti éneket és orgonát tanított.

Rendkívüli programjainkban idén sem maradt el a laza est, ahol diákjaink humoros, énekes jelenetekkel figurázták ki a tanárokat, „énekelték meg” a képző mindennapjait. A közös éneklés, felszabadult beszélgetés kicsit közelebb hozta egymáshoz a tanárokat és a diákokat.

DSCF6836A képző harmadik hete szokás szerint a vizsgák jegyében zajlik. Csütörtökön este két kántorvizsga istentiszteletre került sor a Nagyvárad-újvárosi templomban, ahol Ruzsa Katalin egy karácsonyi, Jakó Sándor pedig egy nagyböjti istentisztelet liturgiáját orgonálta végig. A kántorvizsga elnöke Berkesi Sándor tanár úr volt, aki tanfolyamunk szakmai igazgatója. Pénteken került sor a hangszervizsgákra, valamint az ünnepélyes záróhangversenyre, amelyen Ruzsa István bürgezdi lelkipásztor hirdette az igét. Az ünnepi záró alkalmon a tanfolyam kórusa is szolgált. A záróhangversenyt követően a hallgatók először öltötték magukra az erre az alkalomra készült feliratos pólókat és így vonultak ki a fő utcára énekelni. Az utcai éneklés missziója szokás szerint nagy feltűnést keltett, sokan megálltak, meghallgatták az énekeinket és megtapsoltak, gratuláltak. Az utcai „projekt” közös fagyizással zárult egy fő utcai cukrászdában. Jó volt viselni az új pólókat, igazi csapatszellem alakult ki azonnal, ahogy összeálltunk. Mindenki valahogy jobban átérezte ezáltal, hogy egy csapathoz tartozik, amely összetart, amelynek sajátos szellemisége van, célkitűzése egy magasztos ügy: az egyházi zene szolgálata. Ugyanebben a szerelésben jelentek meg szombat délelőtt a karvezetés vizsgán is a Nagyvárad-réti templomban. A tanfolyam hivatalosan az oklevelek kiosztásával zárult. Az ünnepi, záró ebéden egy hatalmas torta is jelezte, hogy különleges alkalom részesei vagyunk.

DSCF6870Az évforduló arra is ösztönöz, hogy átgondoljuk és átértékeljük az eddig megtett utat. Ezt szolgálja a 2015-ös őszi kántorkonferencia, mely reményeink szerint egy új kezdés is lesz, erőgyűjtés a következő tíz évre. Hálaadással tekintünk a megtett útra. Isten áldja meg a hallgatókat, erősítse meg a tanárokat és adjon bölcsességet a szervezőknek, hogy megtalálják a forrásokat a következő tanfolyam megszervezéséhez. Áldja meg szolgálatainkat, hogy valóban Urunkhoz méltó legyen minden vasárnap délelőtti istentisztelet, minden kóruspróba és zenei szolgálat. „Mindeddig megsegített mindet az Úr!” (I Sám 7,12). Legyen segítségünkre a következő évben, évtizedekben is.

O. O. V.

Támogató:

BGA_kep_jpg

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2015-08-30 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 123,704 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt kedveli: