HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Ingatag talajon ingatlanaink sorsa

Csűry István püspök beszéde a restitúciót sürgető bukaresti konferencián

“Jaj azoknak, akik azt mondják, hogy a rossz jó, és a jó rossz, és akik azt állítják, hogy a sötétség világosság, és a világosság sötétség, azt állítják, hogy a keserű édes, és az édes keserű! (És.5, 20)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Testvéreim!

   A Királyhágómelléki Református Egyházkerület nevében szólalunk fel Isten évezredeken át érvényes üzenetével, ugyanakkor egyházunk hívő népének felhatalmazásával. Még mielőtt nagyobb feszültségek keletkeznének országunkban, hívő felelősséggel szólítjuk fel Romániát, mint törvénytisztelő állampolgárok, valamint Európát, mint szeretett kontinensünk ősi értékeit védelmező polgárok, hogy intézményeik segítségével érvényesítsék felekezeteink tulajdonhoz való jogát, és annak maradéktalan végrehajtását. A tulajdon szentségét a kommunizmusban sárba taposták, és mai napig nem sikerült azt letisztogatni a megalázottak javára. Az emberi jogokról, a tulajdon jogáról, a kisebbségi helyzetűek támogatásáról megannyi törvény, rendelkezés, ünnepi nyilatkozat, országok közötti szerződés született, csak éppen ezek végrehajtása maradt torzóban, sok millió ember bánatára.

Csury Istvan püspök az értekezleten

(fotó: Kiss Gábor)
Nem követelünk semmit, ami nem volt a mienk, de amit őseink hagytak reánk nem fogjuk veszendőbe hagyni. Ha a mi generációnk nem birtokolhatta az ősi vagyont, mindent megteszünk, hogy utódaink birtokon belülre kerüljenek. Jaj lenne nekünk Isten igéjének értelmében, ha a reánk szabadított rosszat jónak mondanánk. Történelmi felelősségünk, hogy csakis a jót kövessük és ha kell követeljük. Hirdetjük a törvény megtartását, és elítéljük a törvény eltiprását. Az égbe kiáltó gazságot, nagyon jól tudjuk, egyedül igazsággal lehet megsemmisíteni, ezért idézzük a reformátorokat “solus Christus”, azaz egyedül Krisztus, Aki minden mindenekben, még a modern jogban és igazságszolgáltatásban is.
Nem lehet a jót felcserélni a rosszra, nem szabad a világosság mellett a sötétséget megtűrni, mint ahogy az édes is határozottan megkülönböztethető a keserűtől. A mi ígéretünk az, hogy Isten a jó, a világosság és az édes forrása és szüntelen való védelmezője. Szemben áll a diabólikus hatalmak rossz, sötét és keserű kínálatával.

20150930_102556
Szeretettel és építő előretekintéssel kiáltjuk ki ebben a bizonytalansággal teli világban, hogy nem lehet legalizálni az illegitim akciókat, tehát csak törvényes utakon szabad egymáshoz közeledni, akár ingatlan ügyekben, akár országhatárokon keresztül. Nem engedhetjük meg sehol sem Isten és emberek előtt való felelőséggel, hogy a feltétlen szeretetünkre rátelepedjen a velünk elbánó gyűlölet. A tolerancia nem rendelhető alá az intolerancia szemernyi megnyilvánulásának sem. A toleráns ember törvényesen és jogosan jár el, ha visszautasítja az intoleránsok támadásait, jogfosztási kísérleteit, avagy bármilyen törvényellenes cselekedeteit.
Ennek jegyében kérem a jelenlévőket hordozzák imádságban küzdelmünket, mert reményünk szerint nincs akadálya annak, hogy egy jobb Romániában, jobb Európában, és egy sokkal jobb világban éljünk, még most és itt a magunk életében.

Nagyvárad, 2015. szeptember 30.

Csűry István

püspök

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2015-10-01 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 123,605 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt kedveli: