HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Serkenj föl, aki aluszol!

Gárdonyi Zoltán bibliai versekre írt kánonja (Efézus 5,14) lehetne a mottója a XI. Kántorképző Tanfolyamnak, mely 2016. július 25-augusztus 13. között került megrendezésre a Királyhágómelléki Református Egyházkerület szervezésében. A nyári vakáció legforróbb heteiben megtartott tanfolyam valójában egy olyan elfoglaltság, mely tartalmas időtöltést, baráti, szakmai kapcsolatok megkötését, zenei képzést és színes programot kínál mindazoknak, akik nyaralás, nyári munka vagy éppen a nap hevétől való elvonulás helyett eljönnek a Partiumi Keresztény Egyetem zenetanszékére és bentlakásába, hogy tartalmasan töltsék el a vakáció egy részét. A nyári melegben kész felüdülés a PKE alagsorában és földszinti termeiben tartani a foglalkozásokat, ahol jó hűvösben lehet gyakorolni, tanulni, énekelni.

Idén 17 hallgató döntött a kántorképzés mellett, közülük hatan első alkalommal vettek részt a tanfolyamon, többen néhány év kihagyás után jöttek vissza. Kilenc tanár oktatott és ebben az évben tartottunk hangképzés órákat, mely iránt nagy szükség mutatkozott már az előző tanfolyamokon is. A tanári karban Marczi Ernő, a debreceni Kántus másodkarnagya, Márkus Zoltán, a Nagyvárad-réti egyházközség kántora, Kozma Gyula kántor-karnagy, Rácz Lóránd, a Zilah-belvárosi egyházközség kántora, Józsa Domokos, a Nagyvárad-szőllősi plébániatemplom orgonistája, Nagy Judit Noémi zenetanár, Nagyvárad-Őssi kántora, Brugós Anikó egyetemi előadótanár, Kozma Márta tanár valamint az egyházkerület zenei előadója oktatott.

A tanfolyamon a hangsúly a gyülekezeti énekek tanításán valamint a gyülekezeti orgonajáték elsajátításán van, mivel ezeket a hallgatók közvetlenül a gyülekezeti szolgálatban hasznosítják. Ezért minden hallgató egyéni hangszeroktatásban részesül. A napi programban egy órát kötelező gyakorolni, emellett mindenki annyit gyakorol, amennyit szükségesnek lát, ehhez a zenetanszék hangszerei valamint harmóniumok állnak rendelkezésre. Kiegészítő tantárgyként karvezetést, szolfézs-zeneelméletet, zenetörténetet, felsőbb csoportban orgonaismeretet, himnológiát tanulnak valamint hangképzésben vesznek részt. A zsúfolt napi program reggeli áhítattal indul, este pedig zárul; utóbbin a városból és a környékről érkező lelkipásztorok szolgálnak.

Minden évben szervezünk orgonalátogatást, melynek célja a város valamelyik templomában lévő különleges hangszer megtekintése, bemutatása, kipróbálása. Ebben az esztendőben két orgonát is megtekintettünk: a váradszőllősi római katolikus templom barokk orgonáját, ahol egy orgonahangversenyen is részt vettünk, valamint a Nagyvárad-csillagvárosi templom új orgonáját, melynek avatására ez év elején került sor. Igen ritka, de nem szokatlan, hogy egy templomban két orgona is van – így a csillagvárosi templomba is két orgona került. Hasonlóképpen két orgona található a marosvásárhelyi vártemplomban, vagy a kolozsvári Szent Mihály templomban, a nagyváradi bazilikában, de a Budapest Kálvin téri református templom vagy a ceglédi evangélikus templom is két orgonával büszkélkedhet. Bizony elkelne egy jó gyakorló hangszer a Nagyvárad-újvárosi templomba is!

A tanfolyam célja az ide érkező fiatalok közötti baráti kapcsolat építése is, ezért minden évben tartunk „laza estet”, ahol lehet kicsit kötetlenül beszélgetni, más műfajban zenélni, énekelni; ezek az esték mindig emlékezetesek maradnak, leginkább az itt elhangzott paródiák, duettek miatt. Ugyancsak fontosnak tartjuk a missziót, melyre minden évben hatósági engedélyt kell beszereznünk, amióta egyik évben rohamrendőrök vonultak ki gumibotokkal a főutcára, amikor magyar református énekeket énekeltünk. Ezen a nyáron az új központban zengett az ének, valamint a főutca templomai előtt tartottunk kisebb „flashmob”-ot.

A vizsganapokat követően a harmadik hét végén tartottuk az ünnepélyes záróhangversenyt a Nagyvárad-újvárosi református templomban, melyen Csűry István püspök hirdetett igét. A kórus előadásában elhangzott Ádám Jenő 134. zsoltárra írt feldolgozása, Szak Antal Már keresztem vállra vettem kezdetű énekfeldolgozása Sass Gáspár vezényletével, Gárdonyi Zoltán Serkenj fel, aki aluszol – a címben is megjelölt – kánonja, Berkesi Sándor Ó, terjeszd ki, Jézusom kezdetű éneke, végül szintén Gárdonyi Zoltán Nagy hálát adjunk című kórusműve, orgonán közreműködött Marczi Ernő, hegedűn Szőcs Lőrincz, vezényelt Márkus Zoltán. Gárdonyi eme két művével emlékeztünk a zeneszerző születésének 110. és halálának 30. évfordulójára.

A tanfolyam végén 17 hallgató vehette át a részvételről szóló igazolást. Reméljük, folytatják a következő esztendőben, egy fokkal magasabb szinten. Köszönetet mondunk a küldő gyülekezeteknek, a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek valamint a Bethlen Alapnak a támogatásért.

Orosz Otília Valéria szervező

mkt

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2016-09-19 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 123,615 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt kedveli: