HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

A Nőszövetség elnökségi találkozója Biharfélegyházán

A Bihari Református Egyházmegye Nőszövetsége Biharfélegyházán tartotta meg az év eleji egyházmegyei elnökségi találkozóját 2017. január 14-én, szombat délelőtt, a „Váry Margit” Nőszövetség vendéglátásában.

A nagy hó, télies időjárás, síkos út ellenére huszonnégy egyházközség nőszövetségének képviselői voltak jelen, mintegy hetvenen. A vendéglátók forró teával, kávéval, sós pogácsával, müzlivel, a sok C vitamint tartalmazó mandarinnal, és nem utolsó sorban kedves szavakkal fogadták az érkezőket a helyi kultúrotthon emeleti klubjában.

A családias összejövetel Földesy Márta az egyházmegyei nőszövetség elnökének áhítatával vette kezdetét, aki igemagyarázatát a Zsidók 10,39  alapozta: „De mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hogy elvesszünk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk!”-  szóltak a Szentírás szavai.

SONY DSC

Földesy Márta elnök

Az áhítatot követően elsőként az elmúlt esztendő elnöki tevékenység beszámolója hangzott el, ugyanakkor mindenki megkapta az idei évre tervezett egyházmegyei rendezvények tevékenységi tervét is. Nagyon fontosnak tartják, hogy évente három téren fejtsék ki tevékenységüket:

1 – lelki élet:  amelynek alap gondolata a 2Tim.3,16-17 igére épül „A teljes Írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra…hogy tökéletes legyen az Isten embere.” 2017. február 24. az a dátum, amikor 450 éves a Magyar Református Egyház másik hitvallása a II. Helvét Hitvallás. Javasolják, hogy a nőszövetségek szenteljenek alkalmat ennek a megismerésére.

2 – Diakónia: Mk.4.25: „Mert akinek van, annak adatik, és akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van.” – szól az ajánlott alapgondolat igéje. Felkérik az egyházközségek nőszövetségeit, hogy pénz-vagy természetbeni adományaikkal, illetve közösségi tevékenységeikkel a Biharfélegyházi Váry Margit Nőszövetség roma missziós programját támogassák.

3 – Művelődés: Zsid. 13,7: „Emlékezzetek meg a ti elöljáróitokról…”

200 éve született és 135 éve halt meg a magyar költészet egyik legnagyobb alakja Arany János ezért a cél, próbáljuk meg felfedezni az ismeretlen Arany Jánost, vagyis megismertetni egymással azokat a műveket, amelyek kevésbé ismertek.

SONY DSC

Megtudtuk továbbá, hogy az idén ismét a Bihari Református Egyházmegye Nőszövetsége rendezi meg az egyházkerületi nőszövetségi nyári konferenciát, július 15-én, amelynek megszervezését a Nagyvárad-Újváros nőszövetsége vállalt fel, és ugyancsak ők vállalták el egy őszi egyházmegyei ünnepi alkalmat is szeptember 23-án.

A Kárpát-medencei női imanap, mint minden évben december első vasárnapján, azaz december 3-án délután 4 órától lesz megtartva ez alkalommal Élesden.

A pénzügyi beszámolót követően  a Mezőtelki Református Egyházközség lelkipásztora Major Erneszt Dániel mondott köszönetet az egyházmegye nőszövetségeinek a 2016-os esztendőben a Nóé Bárkája Óvodának nyújtott segítségért. Elmondta, hogy több száz kiló tartós élelmiszer gyűlt össze a nőszövetségek összefogásának köszönhetően és több ezer lej, amely nagy segítség volt az óvoda fenntartásában, kérve Isten gazdag áldását az adakozókra.

SONY DSC

Szabó Zsolt lelkipásztor

Rövid szünet után Szabó Zsolt a helyi református közösség lelkipásztora és Győrki Adina a nőszövetség elnöke ismertették a 2000-ben elkezdett cigány missziós programjukat, kivetítőn kronológiailag bemutatva, néhány száz fénykép alátámasztásával „ mi nem vagyunk a meghátrálás emberei” – ahogy fogalmazott a lelkipásztor. Elmondták, hogy első lépésként gyerek és felnőtt programjukban megpróbálták megtanítani őket az írás és olvasás elsajátítására, hogy tudjanak Bibliát és egyéb írott terméket olvasni. Mivel még mindig nem hajlandóak templomban járni, néhány kivétellel, ezért ők mennek ki hozzájuk, ott tartani igemagyarázatot, keresztelőt, esketést, az úrvacsora sákramentumának kiszolgáltatását, amelyet az anyagyülekezetben nem néznek jó szemmel, így az adakozási kedv is kisebb, ez néha nézeteltérést is szül, tudtuk meg a lelkipásztortól. A cigány missziós program keretén belül nagyon sok foglalkozást tartanak főleg a Teleházban együtt a magyar gyerekekkel, de házi idősgondozással is foglalkoznak. A teleház udvarán három faházat is véltünk felfedezni, házigazdáink elmondták, hogy itt akár 30 személyt is el tudnak szállásolni, konyhával ellátva, szinte önköltségen.

SONY DSC

Győrki Adina

A záróének elhangzása után a helyi nőszövetség tagjai szeretetvendégségre hívták a résztvevőket a Teleházba.

Tóth Zsigmond

SONY DSC

Hozzászólás

Information

This entry was posted on 2017-01-17 by in Hírek.

Navigáció

Írd be emailedet, hogy értesítéseket kaphass

Csatlakozás a többi 30 feliratkozókhoz

Az oldalt látogatók:

  • 192 040 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16