HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Teljesen felújíthatják az ákosi műemlék templomot

kronika.ro

Több műemlék templom teljes felújítására nyújtott be pályázatot a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) – írja a Krónika.

A határ menti középkori templomok újabb értékes darabjai újulhatnak meg a jövőben, amennyiben sikeresnek nyilvánítják a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) több műemlék templom teljes felújítására vonatkozó európai uniós projektjeit. Ezek közül talán a legfontosabb a Románia legnagyobb monostortemplomának számító, a turisták által is gyakran látogatott ákosi református templom korszerűsítésére vonatkozó, több százezer eurós projekt, melyre a Regionális Operatív Program (ROP) keretében, a Szatmár Megyei Tanáccsal partnerségben nyújtott be pályázatot az egyházkerület.

Farkas Zsolt közigazgatási előadótanácsos a Krónikának elmondta, a novemberben benyújtott projektre reményeik szerint március-áprilisban kapnak választ, ha nyertesnek nyilvánítják, már idén megtörténhet a szerződéskötés. A tényleges munka leghamarabb jövőre kezdődhet el, a nagy értékű beruházásra ugyanis közbeszerzési eljárást kell kiírni. Ennek keretében a Kárpát-medence egyik legnagyobb bazilikális elrendezésű és legjobban megőrzött román kori temploma teljes külső és belső felújításon esne át, új fűtés- és villanyhálózatot kapna, illetve a bútorzata is megújulna, sorolta a teendőket az illetékes.

Különleges kiállítás a magtárban

Farkas Zsolt szerint az Árpád-kori ákosi istenházában és környezetében korábban, a Középkori templomok útja elnevezésű, román–magyar határon átívelő uniós program keretében történtek fejlesztések. A templom szomszédságában található magtárban alakítottak ki a műemlék történetét ismertető állandó kiállításnak is helyt adó információs központot és mellékhelyiségeket, a részmunkálatok keretében a bútorzat egy részét – a szószéket, szószékkoronát, padlózatot –, valamint a torony kődíszeit is restaurálták.

large-image

Az ákosi református templom

A munkálatoknak máris megvan az eredménye, az ákosi református templomot Dobai Zoltán lelkész szerint évente mintegy ötezer turista keresi fel, de azt remélik, hogy a teljes felújítás még több látogatót vonz majd a szatmári községbe. A lelkipásztor a Krónikának elmondta, hogy nemcsak a látogatók száma, hanem köre is szélesedik, egyre gyakoribb, hogy az Iskola másként hét keretében román kisdiákok is felkeresik. Az információs központban a környék műemlékeiről készült digitális anyag is várja őket, és drónnal készült kisfilm is látható a templomról. „Különleges anyag készült, van, amit látni” – értékelte a 485 lelkes református gyülekezet lelkésze. Elmondta, a krasznamihályfalvi termálfürdő közelsége miatt is előszeretettel látogatott műemléket felkeresők száma reményei szerint a pályázat sikeressége esetén tovább fog nőni, ami a község jó hírét is öregbíti.

Továbbépül a templomok útja

A Tiszántúli, illetve Királyhá­gó­melléki Református Egyház­ke­rület és a Szabolcs-Szat­már-Bereg Megyei Terü­let­fej­lesz­tési és Környezet­gaz­dálkodási Fejlesztési Ügynökség partnersége révén 2012 óta futó Középkori templomok útja program 3. üteme keretében már számos műemlék újult meg nemcsak a határ magyarországi, de partiumi oldalán is. Farkas Zsolt az utóbbi megvalósítások között Csomaköz, Bere és Krasznacégény református templomát említette. Elmondta, a határ menti térségben szinte minden felújítás a nagyszabású projekthez kapcsolódik. Ennek nagy előnye, hogy nemcsak a pályázatokról, munkálatokról gondoskodnak szakemberek, hanem a templomok népszerűsítéséről is. Az általuk kialakított útvonalak állomásait zömében magyarországi turisták keresik fel, de egyre több a hazai látogató is. Farkas Zsolt szerint a projekt jótékony hatása, hogy az eddig is népszerű nagyobb központok még látogatottabbak lettek, de a kevésbé ismert kis települések is kezdenek felzárkózni.

A Középkori templomok útja korán sem tekinthető befejezettnek, a királyhágómelléki egyházkerület újabb Bihar és Szi­lágy megyei templomokat vonna be a projektbe. Székelyhíd református templomának teljes felújítására már benyújtottak a határon átívelő pályázatot, a Szilágyságban pozitív válasz esetén a szilágycsehi templomot korszerűsítik. Három kisebb bihari település – Hegyközcsatár, Érbogyoszló és Pelbárthida – templomának felújítására is pályáznának, de költségvetés függvényében más istenházák is bekerülhetnek a programba. A máramarosi Magyarberkesz templomát eközben a fejlesztési minisztériumnál nyertesnek nyilvánított, szintén uniós pályázat keretében korszerűsítik, a lelőmunkálatok már el is kezdődtek, sorolta az illetékes. „Nagyívű pályázati struktúrát sikerült felépíteni, melynek keretében az elmúlt időszakban szép eredmények születtek” – értékelte a megvalósításokat Farkas Zsolt egyházkerületi tanácsos.

Pap Melinda, kronika.ro

One comment on “Teljesen felújíthatják az ákosi műemlék templomot

  1. Seres Ferenc
    2017-01-29

    Nemes célkitüzés.Isten segitsen és a magyar kormány célunk kivitelezésében.Nagyon örűlök e hirnek mert Szilágycseh szülötje vagyok sajnos a sors el vezér éltessen és Szilágycseh városában már a magyar nemzet kissebségben él.
    Tisztelettel
    Seres Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2017-01-29 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 161 363 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt szereti: