HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Református családok csendesnapja

A Sólyomkővári Ifjúsági Tábor adott otthont a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Presbiteri Szövetsége által szervezett református családok csendesnapjának

Tóth Zsigmond

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Presbiteri Szövetségének szervezésében, a református családok csendesnapjára került sor szombaton, 2017. május 13-án Sólyomkőváron, a Szilágysomlyói Református Egyházmegye gondozásában lévő Ifjúsági Központban.

resztvevok

A sólyomkővári Ifjúsági Központ

A mintegy 150 résztvevő a szomorkás, hideg idő ellenére is nagyon jól érezte magát, hiszen az volt a cél, aki ide eljön ma, az jól érezze magát és élmény dús emlékeket vigyen haza a gyülekezeteikbe, otthon maradt szeretteik körébe.

Délelőtt tíz órakor vette kezdetét a rendezvény Ft. Csűry István a KRE püspökének nyitóáhítatával, aki igemagyarázatát az ApCsel. 9,10-13-ra alapozta, Pál apostol megtérésének egy kis részlete a felolvasott igevers.

Az Úr Ananiást küldi el Damaszkuszba, aki egy a követői közül, Saulhoz. Az egyszerű tanítvány nagy jelentőségű megbízást nyer. Anániás nem tiltakozik, hanem teljesíti küldetését. Ura szavát, kijelentését és erejét közvetíti Saulnak. Így újra lát, bekapcsolódik az egyházba, elnyeri a Szentlélek ajándékát. Vezetőt kap, aki mindig mellette marad, erőt nyer az erejét meghaladó úthoz. “(…) mi nem lehetünk a félrevezetés áldozatai, mert hívő szívvel, mindazon közösségekkel, családdal, imádsággal léphetünk arra az útra, amelyre az Isten hív bennünket…” – hangsúlyozta a püspök.

csuryistv

Csűry István püspök

Az áhítatot két kivetítős előadás követett, az első: Férfi és nő pasztorál pszichológiai és antropológiai vonatkozások címmel, amelyet Drs. Király Lajos esperes tartott. Az egyszerű, mindenki által értelmezett nyelvezeten túlmenően az előadó némi humorral fűszerezte az előadást, így a nem egészen egy óra pillanatok alatt eltelt, még hallgathattuk volna, hiszen olyan érdekes dolgokat tudtunk meg, amelyeket az egyszerű, mindennapi életünkben megélünk, csak nem figyelünk fel rájuk.

kiralylajos

Király Lajos esperes

A második előadás címe: Gyermek a családban, Barbara Beáta klinikai szakpszichológus tolmácsolásában hangzott el. Megtudtuk, hogy a gyerekek világa nekünk felnőtteknek misztikusnak tűnhet, hiszen a viselkedésük, kommunikációjuk és játékuk még nem a felnőttekre jellemző logika szerint szerveződik, hanem sokkal inkább érzelmeik, vágyaik, élményeik, és változatos fantáziaviláguk mentén.

barbarabeata

Barbara Beáta szakpszichológus

A pszichológus azt is elmondta, hogy nagyon sok a szorongó és a depressziós ember. Többféle szorongás létezik. Az, amikor izgulok, szorongok egy dolgozat, vizsga előtt, természetes, hiszen okom van rá, a minősítésem vagy előmenetelem függ tőle. Ha valaki ok nélkül szorong, állandó készenléti állapotban van, várva, hogy most mi fog történni, az már nem egészséges szorongás, ilyenkor forduljunk szakemberhez.

banyaifjusagikor

A Sarmaság-Bányatelepi ifjúsági kórus

A szünetet követően a Sarmaság-Bányatelep-i ifjúsági kórus szolgálata következett, akik előadásukban szimbolikusan a keresztre vitték bűneinket és könyörögtek megújulásért, egységért. A gyülekezet lelkipásztora Lucza István elmondta: „(…) úgy éreztük, hogy a reformáció 500-ik évfordulóján kötelességünk egy nagyon fontos üzenetet átadni a jelenlévő presbitereknek és családtagjaiknak, éspedig azt, hogy Krisztus, a mi Urunk, egységet kíván, (…) ezt az egységet sajnos ma megrontják azok a bűnök, amelyeket nap mint nap elkövetünk egymás ellen: szeretet hiánya, gyűlölet és megvetés, hamis vádaskodás, üldözés, az úrvacsorai közösségtől való távolmaradás, türelmetlenség, vallásháborúk, megosztottság, hatalommal való visszaélés, elzárkózás, gőg. Meggyőződésünk, hogy csak az alázatos, másokat is tisztelő ember tud munkálkodni azon, hogy lebomoljanak a falak a családban, gyülekezetben, egyházunkban és népünk körében.

reszt2

A résztvevők egy csoportja

Reménykedünk abban, hogy a presbiterek, akik ezt az üzenetet hallották, maguk is megújulásért és egységért fognak imádkozni és dolgozni a maguk gyülekezetében.” – mondta a lelkipásztor.

A sólyomkővári rendezvény szeretetvendégséggel ért véget.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2017-05-16 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 123,704 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt kedveli: