HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Isten nevét zengték

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Református Zenei Fesztivált Budapesten. A háromnapos rendezvényre több ezer diák, gyülekezeti csoport és énekkar érkezett a Kárpát-medence minden részéről.

Kézművesvásárral, fúvószenével és áhítattal kezdődött a Református Zenei Fesztivál május 26-án koradélután a Ferencvárosban. A Bakáts téri szabadtéri színpadon népzenei formációk váltották egymást – a csángó népzenét játszó Servet zenekar, a Sebő együttes, a délszláv dallamokat megszólaltató Vujicsics együttes, a délvidéki Bakos Árpád és az Ethnokor, Pál István Szalonna és bandája –, a Ráday utcai egyházkerületi székházban pedig Berecz András mesélt.

11

Az első este csúcspontja idén is a szokásos zsoltáros fáklyásmenet volt. Sötétedés után többszázan vonultak végig a Ráday utcán a zsoltárokat és dicséreteket énekelve. Fúvósok kíséretében tettek tanúságot hitükről a meleg péntek estén az utcában vacsorázó és szórakozó turisták előtt.

12

A Kálvin téri református templomig sétáltak, ahol késő este zenés áhítattal folytatódott a program az Egressy Béni Kamarazenekar és a Higyed Trombita Duó közreműködésével. Az alkalmon Csűry István királyhágómelléki püspök hirdetett igét.

13

Másnap református kórusok adtak hangversenyt a Lónyay Utcai Református Gimnázium koncerttermében, míg a Ráday utca 1. belső udvarában jazz, folk és klasszikus zene szólt, míg a Bakáts téri színpadon többek között a Tekerős barátok és a Borzsavári népzenekar lépett fel.

14

Kora délután a Kálvin téri templom orgonaművészek váltották egymást felújított orgonájánál, a Lónyayban pedig harmadik alkalommal tartottak papgyerek-találkozót.

15

A fesztivál legemlékezetesebb pillanatait idén is a Kárpát-medence különböző pontjairól érkezett iskolai és gyülekezeti kórusok közös éneke szolgáltatta. A Nemzeti Múzeum lépcsőjén ötszázan dicsérték Istent, kiegészülve a Honvédelmi Minisztérium veszprémi Légierő Zenekarával, felvéve a versenyt a körúti forgalom zajával is.

16

A „Hirdesd az Igét!” elnevezésű ökumenikus ének- és igeszolgálat elején Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára köszöntötte a résztvevőket a Korinthusiakhoz írt első levél 15. fejezetének első tizenegy versével. Szloboda József Budapest-északi református esperes pedig a Rómaiakhoz írt levél 8. fejezetének 28-39. verseit olvasta fel.

17

Énekeskönyvi dicséretek, magyar és külföldi szerzők kórusművei mellett hazafias dalok is felcsendültek a Múzeum-kertben Bódiss Tamás és Katona János vezényletével, Szotyori Nagy Gábor orgonakíséretével.

18

A program vasárnap délelőtt a kórusok szolgálatával folytatódott Budapest különböző gyülekezeteiben, a Ráday utca 28-ban Magyar Örökség-díjas közönségtalálkozót szerveztek, a Bakáts téri színpadon pedig estig még folytatódnak a koncertek. Részletek a fesztivál honlapján.

19

reformatus.hu, fotó: Vargosz

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2017-05-30 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 123,704 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt kedveli: