HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Épül a parókia Nagyvárad-Hegyalján

Idén tavasszal folytatódtak a hegyaljai református parókia építési munkálatai a magyar kormány hathatós támogatásával. Az épület alapjait még az ezredforduló előtt tették le (1998), amikor a gyülekezet önállósodott és a tizedik nagyváradi református anyaegyházközséggé vált (azelőtt a szomszédos faluhoz, Fugyivásárhelyhez tartozott, ám a települést közigazgatásilag már korábban Nagyváradhoz csatolták). Saját erőből, a hívek támogatásával nagyon lassú ütemben emelkedett az épület, amelyet eredetileg sokkal nagyobbra terveztek, mert az akkori elképzelés szerint a nagyváradi hegyen ifjúsági központ és tábor is működött volna. Az előrehaladást az is megnehezítette, hogy egyetlen lelkipásztor sem maradt tartósan a gyülekezetben a nehézségek miatt. 2005-ig még csak az alapok álltak, és csak tíz év alatt jutottak el odáig, hogy az épületre tető kerüljön.

gr

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőn keresztül elnyert  pályázati támogatásból az elmúlt hónapokban sikerült olyan munkálatokat elvégezni, amelyeket évek óta halogattak forráshiány miatt. A támogatásból sikerült a szükséges építkezési anyagokat megvásárolni, majd beépíteni és leszigetelni a tetőteret, megépíteni a feljáró lépcsőt, a tetőtér nyílászáróit beszerelni. Garázskapu került az alagsorra, amelyet fallal zártak le. Időközben elkészült a villanyszerelés is, hamarosan következik az épület külső és belső vakolása. Tervek szerint az idén az épület külső munkálataival teljesen elkészülnek.

vl

A gyülekezet nagyon hálás az elnyert támogatásért, hiszen 2018-ig ez a legnagyobb anyagi támogatás, amit a kezdetek óta kapott a gyülekezet. Korábban a Gustav Adolf Werk (GAW), a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE), valamint a nagyváradi önkormányzat támogatta több ízben az építkezést. A gyülekezet bevételeinek zömét az építkezésre fordítja.

lptet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A váradhegyaljai református gyülekezet nagyon várja, hogy elkészüljön a régen megálmodott lelkészi lakás és hivatal. Templomát ’89 után, negyven év akadályoztatás után csak a katolikus hívekkel közösen tudta megépíteni a gyülekezet, és a két felekezet azóta is közösen használja. A gyülekezetnek nagyon sokat jelentene és nagyon megerősítené, ha végre saját parókiával rendelkezne. Az épület a reménység és a tervek szerint 2020-ig készül el.

Wagner Erik lelkipásztor

EMET_logo_fekete_feher

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2018-03-30 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 161 363 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt szereti: