HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Hírek a végekről – Zsibó

A Zsibói Református Egyházközség temploma olyan igazi „végvártemplom” képét mutatta akkor, amikor ezelőtt több, mint 7 évvel ideköltöztünk.  Mintha az idő ide járt volna megpihenni s ezért itt jobban nyűtte volna a helyet, templomot, de az ember lelkét is.

Nagy feladatnak ígérkezett tenni valamit ez ellen akkor is, ha tudtuk, hogy a „bármi” is több, mint elégséges. Mindazt, amit egy magára találó kis közösség – a nagyban, a láthatóban – tenni tudott, önerőből tette. Rendet mindenekelőtt, majd lépésről lépésre haladva- mert ha valaki vagy valami lábadozik, akkor ne akarjon nagyot lépni – szépítettük a környezetünket. Együtt, egymással, de mindenekelőtt Istennel, Aki sokszor kilátástalan, sőt lehetetlennek ígérkező helyzetben is előre vitt bennünket, s adott nekünk olyan örömöt s lendületet, ami sokszor pótolni tudta a hiányzó anyagiakat is.

S úgy tudtunk örülni a kicsinek is, a kevésnek is, mint a gyerekek …(Soós Albi presbiter testvérünk olyan lelkesen fényképezett mindent, mint a művész, aki a következő kiállítására készül. Főleg akkor, amikor a kerítés újjáépítésekor több, mint 50 gyülekezeti tag jött el közmunkára.)

De a templomunkon nem tudtunk segíteni, bárhogy is szerettük volna, s bármennyire fájt, hogy gyakorlatilag nekünk itt a végeken végig kell néznünk ahogy templomunk beleöregszik a már-már időtlennek tűnő megmaradásért való küzdelembe.

Aztán egy szeptemberi vasárnap délelőtt az Isten Szentlelke arról engedett hallani, hogy az Úr küldött egy nagy vihart…Jónásra s vele együtt a hajóra, amiben volt …

És aztán a Mindenhatónk küldött délután Zsibóra is egy nagy, addig soha nem látott bősz vihart . . .

A harangok szóltak, de már látni lehetett, hogy nem sok esélye van az istentisztelet megtartásának. Nem jött senki, még Ica néni sem, akit pedig a hit s talán kicsit az egyedüllét is mindig elindított a dombról lefelé. Nem csodálkoztam, hiszen ekkora riadalmat, ilyen sötétet az ember csak akkor tud elviselni, ha tudja, hogy ezek mögött is ott van a Teremtő. De akkor is megijed s óvja magát.

received_857799554646134

Lelkészként szólni akartam a harangozónknak, hogy ne harangozzon tovább,úgyse hallja senki, hiszen még a közel lévő parókián sem hallatszott belőle semmi. Amikor evégett a templomba beértem, hangos csattanást hallottam a hátam mögött. Kiderült, hogy a templom előtt levő hatalmas fenyőfát törte ketté a szél és tette le a hátam mögé. Ez is meglett. Évek óta mondtuk, hogy ki kéne vágni,rosszat tesz az alapnak. De ezeket a fákat itt Zsibón a múlt díszítette karácsonyivá, szép csillogó, dicső s szeretnivaló emlékeivel annak s azoknak, akik voltak s akikre most, amikor mi is csak alig vagyunk, jó visszagondolni.

received_1578994542279048

Csak hárman voltunk a templomban, a kántorunk, a harangozónk és én. Olyan erős hangokat hallottunk kintről, hogy a gondolataink is csak egy irányba tudtak menekülni: Isten az Ő házát megvédi s benne bennünket is. Aztán a vihar jól megrázta ezt a hitünket… a templomtetővel együtt.

received_558087931729856

A harangozó és a kántor az asszonyok felőli ajtót támasztották nagy erővel, mert a vihar nagyon akart volna istentiszteletre jönni, és mi nagyon nem akartuk, hogy bejöjjön és a kazettás mennyezetünk alá kapjon ahogy a tető alá kapott.

Megint a Mindenhatótól kapott kitartás mentett meg, mert a szél úgy dobott bennünket be a templom belsejébe, mint a semmit, de mi visszamentünk, s amikor nem ránk figyelt, kizártuk. Újból és újból, negyedórán keresztül. Aztán szelídült. Győztünk. Azóta is azon gondolkodom, hogy ha Istent is annyira – legalább annyira – a miénknek, a mi Atyánknak éreznénk, mint a templomainkat, akkor minden hitharcunkban ilyenek lennénk … a lehetetlenben is kitartóak s győztesek.

received_837080393466979

Amikor erre lehetőség adódott, kimentünk megnézni, hogy van-e még tetőnk. S az széttépve, megcsavarva, összetörve nézett vissza ránk. Eddig se volt szép, de legalább volt. Most meg csak akkor lehet azt mondani, hogy lesz, ha hisszük s teszünk érte valamit – gondoltuk. S amit lehetett megtettük. Takarófóliát tettünk, s visszahajtottuk a régi bádogost lefogtuk deszkákkal …

De Isten csodákat tesz s néha megadja, hogy nekünk is ráálljon a szemünk s a szívünk. Mi pedig láthattuk, hogy mi mindenre jó egy vihar.

Addig a templomunk felújítására letett pályázatainkra csak választ kaptunk, segítséget nem. A bajba jutásunk után jött a segítség. Vihar után „megláttak” bennünket itt a végeken.

dav

Istennek hála, többen is a segítségünkre siettek: Magyarország Kormányának Miniszterelnöki Hivatala, a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatala, az egyházkerület és egyházmegye gyülekezetei, valamint egyházközségünk hívei.

Mindezek tudatában szerettünk volna hozzáfogni a javításokhoz, mivel 650 fős gyülekezetünk számára nagyon fontos lett volna, ha a templomtető minél előbb elkészül, de sajnos nem így lett.

A gondok akkor kezdődtek, amikor megtudtuk, hogy a Területi Kulturális Igazgatóság a városrendezési terv keretein belül, megkérdezésünk és ami súlyosabb, értesítésünk nélkül műemlék értékű épületnek nyilvánította templomunkat és így bizonyos műemlékvédelmi engedélyek nélkül nem foghattunk hozzá a javításhoz, még akkor sem, ha a helyi önkormányzattól zöld utat kaptunk erre.

Ahhoz, hogy ezeket az engedélyeket megkapjuk, felújítási tervet kellett készíteni az egész templomra. Ahhoz, hogy a tervekhez szükséges felméréseket elvégezhessük, a templom körüli, melletti kertben, amit közben ásatási területté nyilvánítottak, ásatásokat kellett végeztetnünk. Ehhez külön kérvényt kellett letenni Kolozsváron és Bukarestben. Csak az ásatások és a felmérések végzésére … s hol volt még a vége …

Ez a folyamat 2019 elején járt le, amikor megkaptuk a régészek jelentését az elvégzett ásatásokról.

Közben már készültek a felújítási tervek a PRO STRATEG és a CONSOLID M cégeknek köszönhetően.

A területi Műemlékvédelmi Bizottságtól 2019. szeptemberében megkaptuk az engedélyt az építkezésre. A helyi önkormányzat továbbra sem kötötte engedélyhez a felújítási munkálatokat, amennyiben a tetőszerkezeten nem változtatunk, mivel első lépésben mi csak a tetőszerkezet javítását terveztük és erre is kértünk engedélyt.

A munkálatokat 2019 október elején kezdtük. A javítást kivitelező cég a LEVTALOS SRL cég volt.

Minden munkálatot Emődi Tamás mérnök úr, illetve a felújítási terveket elkészítő cég és a területi Kulturális Igazgatóság műemlékekkel foglalkozó megbízottja felügyeletével végeztünk.

Sikerült mindent kijavítani. Örömünkre, templomunk 13. századból ránk maradt részének a mennyezetén a vakolat alatt 17. század elejéről származó, Zilahi Asztalos István mester által készített kazettás mennyezetet találtunk restaurálható állapotban.

Igaz, hogy a munkálatok folytatódnak majd a falak külső, illetve a templom belső felújításával és a véget nem érő engedélyszerzési folyamatokkal, de ez a kis siker lendületet és reménységet adott nekünk, hogy a sok akadályoztatás ellenére a mi kis 650 fős megmaradni kívánó közösségünk tenni tud azért, hogy az utolsó magyar kézen levő Wesselényi épület régi pompájában tündököljék, s megmaradásunknak záloga legyen.

Húsvét előtt fejeződött be templomunk tetőszerkezetének felújítása, de istentiszteleteinket nem tarthattuk és még mindig nem tarthatjuk meg az istenházában, de ha most felnézünk a tetőre s azt a jóleső érzést akarjuk szavakba önteni, ami elönt bennünket, akkor csak egy szó adja vissza a bennünk levő örömöt s reménységet: FELTÁMADÁS.

Istené a dicsőség.

Hőgye Gál Roberto

lelkipásztor

megv

One comment on “Hírek a végekről – Zsibó

  1. Sipos Andras
    2020-04-22

    nem valószínű,hogy én lennék az első,aki kedvelem úgymond e kedves krónikát és a krónikását,de a WordPress nem ismeri el az emlékezetemben levő jelszavamat,ezért nem sikerült.AZaz ezért ideirom:áldjon meg az Örökkévaló titeket minden szolgálatotokban.Ahol “záporként hull majd az áldás”,ott előzőleg megpróbáltatásokat szok adni az Úr,-s mit mondod is,egy elképesztő vihar inditotta el az áldás-esőt közösségetekben,szivetekben,hitetekben.
    JÉZUS !!!-áldott az Úr Neve örökké.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Alapinformációk

This entry was posted on 2020-04-20 by in Hírek.

Navigáció

Az oldalt látogatók:

  • 161 363 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16
%d blogger ezt szereti: