HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Bemutatkoznak az egyházkerületi főjegyzőjelöltek

Forró László (146 jelölés)

20150326_110242 (1)_cr

Önéletrajz

Születési hely és dátum: Székelyudvarhely, 1970. április 30.

Családi állapot: nős, három gyerek apja

Végzettség: Protestáns Teológiai Intézet – Kolozsvár (1990-95)

Szolgálat:

  • exmittus: Sajószentandrás
  • segédlelkész: Nagyvárad-Olaszi – 1995-96
  • helyettes lelkész: Zilah-Liget – 1997
  • rendes lelkész: Zilah-Liget – 1998
  • közigazgatási tanácsos: KRE – 1998-2010
  • helyettesítő lelkész: Nagyvárad-Olaszi – 2000

Jelenlegi szolgálati helyzet:

  • lelkipásztor: Hegyközkovácsi – 2001-
  • kórházépítéssel megbízott tanácsos: KRE – 2010-

    Programbeszéd helyett

    Mindenekelőtt szükségesnek tartom megjegyezni azt, hogy – felfogásom szerint – minden egyházi tisztviselőnek lehet/kell legyen programja, csupán a főjegyzőnek nem. Legyen szó akár egyházmegyei, akár egyházkerületi főjegyzőről, nem lehet más programjuk csak az amit az esperes, vagy a püspök meghirdetett és a testületek jóvá hagytak. Az egyházkerületi főjegyző, a közegyházi gyakorlat szerint nem más, mint püspökhelyettes.

    Különösen az időközi választás idején nem beszélhetek külön programról, hisz egy szolgálati ciklus utolsó évébe szükséges betagolódni. Ezt viszont helyzetemnél fogva, könnyű szívvel vállalom.

    Természetesen a református kórház ügyét folytatni akarom. Éppen ezekben a napokban jutottunk el odáig, hogy a kórház ügyét nyilvánosan is tárgyalják és Miniszterelnök úr „teljes mellszélességgel kiáll mellette”. A sok kicsinyhitűségen túljutva, most már nem az a kérdés, hogy legyen-e kórház, hanem sokan szeretnék azt, hogy másutt épüljön meg, lehetőleg Anyaszentegyházunk megkerülésével.

    Végezetre:

    Tudomásul veszem, hogy lelkészközpontú gyülekezetekben élünk. Nem a hátrányait boncolgatom, hanem keresem a megoldást a lelkészi szolgálat fokozott kiemelése és lebontása között. Meggyőződésem, hogy ennek a feszültségnek feloldása hoz változást a szolgálat minőségében.

    Nagyvárad-Hegyközkovácsi, 2015. június 9.

    Forró László lelkipásztor, előadótanácsos


Kerekes József (48 jelölés)

kerekes

Önéletrajz

Nagyváradon születtem 1970-ben. Apai ágon zilahi, anyai ágon váradi vagyok. Iskoláimat anyanyelvemen végeztem szülővárosomban. A Protestáns Teológiai Intézetben szereztem meg Lelkipásztori oklevelemet, jeles osztályzattal 1995-ben. A Teológia harmadik évfolyama után egy év exmissziós szolgálatot végeztem a Nagyvárad Réti Egyházközségben. A Teológia elvégzése után a Nagyvárad Rogériuszi Egyházközség első segédlelkészeként szolgáltam. 1996. december 1-i hatályjal nyertem kinevezést a Szatmár Szigetlankai Egyházközségbe. A gyülekezetszervezés páratlan szolgálati lehetőségét élhettem meg.  2000. márciusában nyertem felkérést a Királyhágómelléki Református Egyházkerület diakóniai szakelőadói állására, valamint a Lorántffy Egyházi Központ igazgatói posztjára. A Központ működésében megvalósult eredményekért az Egyházkerület Közjó szolgálatában díját ítélte ebben az esztendőben az intézménynek. 2001. március 1-i dátummal hívtak meg a Nagyvárad Rogériuszi Egyházközség második lelkipásztori állására. 2001.decemberében választott meg az Igazgató Tanács a missziói előadótanácsosi beosztásba. 2006-ban a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Didaktikai Fakultásán magiszteri oklevelet szereztem, egyháztörténet diszciplinából. 2007. februárjában leköszöntem előadótanácsosi állásomból és a Nagyvárad Rogériuszi Egyházközség első lelkipásztori állását töltöttem be. Egy, a nagyvárosi szórvány állapotában élő gyülekezet pásztorolásának feltételeit próbáljuk megvalósitani a gyülekezet és presbitérium erőfeszitésével. A Gyülekezeti Ház, szintenként 500 négyzetméteres és 3 szintes épülete konferencia teremmel, ifjúság és Nőszövetség számára alkalmas helyiségekkel, vendégszobákkal és diakóniai célokra alkalmas termekkel fogja szolgálni a lakótelepen élőket. Istennek adunk hálát, hogy 7 év után, alagsor, földszint és emelet elkészültét követően ma már a hatalmas tetőszerkezet elkészitésén dolgoznak az ácsok. Az idei év nagy ajándéka lesz az épület befedése.
Tavaly a Bihari Református Egyházmegye lelkészértekezleti elnökének választották. Második ciklusban vagyok az Eme.lelkészi aljegyzője. És a legutóbbi kerületi szintű választások alkalmával az Egyházkerületi Fegyelmi Bizottságába választattam meg, mely saját kebeléböl egyhangúlag a Bizottság elnökének választott.
Nős vagyok. Feleségem Szilágyi Mónika. Leányunk Szatmáron, fiunk már Váradon született. Leányunk 3 éve, fiunk tavaly konfirmált.
Hálaadással tekintek eddigi pályámra. Istennek köszönöm meg a szolgálat sok sok alkalmát és lehetőségét.

Program

A főjegyzői teendők tulajdonképpeni feladatait a Kánon írja le. Az ott leirtak mellett és ezzel összhangban nagyon fontosnak tartom a jogkövető magatartás tudatossá tételét  Anyaszentegyházunkban. Ennek hiánya erkölcsi és anyagi károkozást von maga után. Erkölcs nélkül nincs egyház. Anyagiak hijján pedig a teljes lepusztulás fenyeget.

A másik, rendkívül fontos munka terület, a sok odafigyelést igénylő szórványon belül a nagyvárosi szórvány, a lakótelepi egyházi szolgálat. Ennek a szolgálatnak is megvannak a sajátosságai. Erősíteni kell ebben a szolgálatban a gyülekezeteket.

Én vallom: a gyülekezet Krisztus földi teste. Ezekben él az egyház. Ezért a gyülekezetek törődést, biztatást, támogatást érdemelnek. A gyülekezetek pedig maguk is Isten dicsőségét hivatottak szolgálni: igehirdetésben, diakóniában, családlátogatásban, ifjúsági munkában.

Mindezen – csupán érintőlegesen  említett- nagyobbrészt rajtunk álló és megvalósitható célkitűzések mellett elengedhetetlen az alázat az egyház Ura, a Krisztus iránt. Aki általunk is munkálkodni akar és terjeszteni az Ő országát ebben a világban.

Kerekes József, lelkipásztor

Hozzászólás

Information

This entry was posted on 2015-06-10 by in Hírek.

Navigáció

Írd be emailedet, hogy értesítéseket kaphass

Csatlakozás a többi 30 feliratkozókhoz

Az oldalt látogatók:

  • 192 150 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16