HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

A Kárpát-medencei Református Középiskolák XX. Találkozója

„Az igaz pedig hitből él. És aki meghátrál, abban nem gyönyörködik a lelkem. De mi nem vagyunk meghátrálás emberei, hogy elvesszünk, hanem hitéi, hogy életet nyerjünk.” (Zsid10, 38-39)

1170kicsi

Zilahon, a „hepehupás vén Szilágy” fővárosában került sor a Kárpát-medencei Református Kollégiumok XX. Találkozójára július 5-8. között. A házigazda iskola, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium, joggal választotta a találkozó központi témájának a megmaradás gondolatát. A Királyhágómelléki három történelmi református kollégium közül egyetlen, amely nem költözhetett vissza az ősi schola épületébe. Az otthonként szolgáló, egykori munkásszállóból kialakított iskolaépületben a hit, az akarat, a megmaradásba vetett rendületlen bizodalom megteremte számukra is a fejlődés gyümölcsét.

11168522_10206870551673199_3331154222360582631_n

A házigazdák igazán gazdag programmal várták a találkozóra bejelentkezett küldöttségeket és vendégeket. 38 református tanintézmény fogadta el a szervezők meghívását, ezek közül 24 anyaországi, 3 kárpátaljai, 2 felvidéki valamint 9 romániai (6 erdélyi és 3 partiumi).

Hétfőn délelőtt ünneplőbe öltözve, a résztvevő tanintézmények zászlóikkal vonultak át az iskolaépülettől a Zilah-belvárosi templomba, ahol Vinczéné Pálfi Judit missziói előadótanácsos hirdetett igét. A Wesselényi kollégium diákjainak és zenetanárának szolgálata után Bara Lajos igazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően beszédeket mondtak: Szontágh Pál a magyarországi Református Pedagógiai Intézet elnöke, Szűcs Éva tanügyi tanácsos (KRE), Gál Sándor tanügyi tanácsos (EREK), Kovács Péter az RMDSZ országos szervezetének ügyvezető elnöke, Király András államtitkár, Ábrám Tibor a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi alelnöke.

Az ünnepi köszöntők után Bogdán Zsolt, a Zilahi Református Egyházmegye esperese mutatta be a templom történetét a hallgatóságnak.

Jelenlétével megtisztelte a rendezvényt Mónus Béla ORTE alelnök, Dr. Győri János és Suba Lajos ORTE képviselői, Tolnay István a KRE világi főjegyzője, Magyari Tivadar oktatásért felelős igazgató, Seres Dénes képviselő, Végh Sándor szenátor, Szilágyi Róbert alispán és Dr. Kovács Irénke főtanfelügyelő helyettes.

IMG_0032

Délután a város nevezetességeit, az ősi schola épületét, a benne működő csodálatos könyvtárat, az EMKE házban Csibi Csaba hagyományőrző fazekasmester bemutatóját és a Művelődési Házban a „Mester – Szabó Vilmos – és Tanítványa – Esperjesi Noémi” – című kiállítást is megtekinthették a találkozón résztvevők.

Az esti órákban került sor egy egyedülálló képcsarnok bemutatására, valamint annak a filmnek a levetítésére, amelyben minden iskola bemutatkozott. A képcsarnokot a házigazda iskola dísztermében azok a képek alkotják, amelyeket a vendégektől kaptak ajándékba. Minden képen egy-egy iskola épülete és címere látható.

A diákok táncházzal zárták a napot, míg a felnőttek visszavonultak egy rövid szakmai megbeszélésre. A beszélgetést Tolnay István a KRE világi főjegyzőjének rövid előadása vezette be.

Kedden, a találkozó harmadik napján a résztvevők buszokra ültek, hogy megnézzék a zsibói Botanikus kertet és az almásgalgói Sárkánykertet. Ebéd után tovább utazva a wesselényi úton látogatták meg a somlyóújlaki és szilágylompérti templomokat. A nap végén a szilágypaniti templom harangjának hívására istentisztelettel zárult a nap.

A fáradt kirándulókat a paniti egyházközség látta vendégül a kultúrotthonban. Finom bográcsos, házi sütemények, a Terbete szilágysági néptáncegyüttes fellépése és egy óriási torta volt a házigazdák kedves meglepetése, ajándéka.

A fiatalok számára a SDG Református Diákmozgalom munkatársai – akik minden nap szolgáltak a találkozó alkalmával – tartottak foglalkozást, míg a felnőttek véglegesítették a találkozó zárónyilatkozatának szövegét.

Július 8-án a záró istentiszteletre is zászlókkal együtt vonult fel a találkozó népes csapata a Zilah-ligeti Református Egyházközség templomába. Bevonulás után Oláh Mihály házigazda lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket. Igét hirdetett Szőnyi Levente a szilágysomlyói egyházmegye esperese, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium iskolaszékének elnöke. Ünnepi beszédet mondott Dr. Nagy Éva az Oktatási Minisztérium kisebbségi nyelveken szervezett közoktatásért felelős államtitkár kabinetigazgatója, Fazakas Miklós Zilah város alpolgármestere. A mezőtúri iskola küldöttsége átadta a zilahi iskola képviselőinek a találkozó vándor kopjafáját.

11212774_10206870552113210_362278397966151898_n

Bara Lajos házigazda igazgató felolvasta a találkozó záró nyilatkozatát. Illés Dániel a Tatai Református Gimnázium igazgatója a jövő évi találkozóra hívogatott.

Istentisztelet után a gyülekezet megtekintette a Zilah-ligeti Egyházközség által alapított óvoda tavaly átadott épületét.

Akik eljöttek és jelen voltak a találkozón, azok mind megtapasztalhatták, hogy milyen hatalmas erőt jelent a hit, a közösség, az ősök munkájának és az általuk reánk hagyott értékeknek a megőrzése, milyen csodálatos dolog a református kollégiumok családjába való tartozás.

Szép emlékekkel a szívünkben vettünk búcsút a szervezőktől.

Isten áldása legyen mindannyiuk életén és szolgálatán.

ZÁRÓNYILATKOZAT

zaro_kep

A rendezvényt anyagilag támogatták: Királyhágómelléki Református Egyházkerület, Generális Konvent Oktatási Alapja, Szilágysomlyói és Zilahi Református Egyházmegyék, Communitas Alapítvány.

Szerző: Szűcs Éva

Hozzászólás

Information

This entry was posted on 2015-07-10 by in Hírek.

Navigáció

Írd be emailedet, hogy értesítéseket kaphass

Csatlakozás a többi 30 feliratkozókhoz

Az oldalt látogatók:

  • 192 183 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16