HÍREK

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület honlapja

Lámpás Alapítvány

Letölthető bemutató anyag

AZ EMBERKERESKEDELEM MEGELŐZÉSE

Az emberekereskedelem napjainkban egyre égetőbb problémává válik, hiszen a nagy munkanélküliség, az alacsony fizetések, és a rossz élet- és munkakörülmények miatt egyre többen szeretnének külföldön dolgozni, sokan szinte bármi áron, kellő nyelvtudás, felkészültség és tájékozódás nélkül. Alapítványunk egyik célja a potenciális áldozatok tájékoztatása az emberkereskedelemről, a szexuális és munkabeli kizsákmányolásról, illetve ezek rejtett formáiról.

Emellett, fontos célunk aktívan közreműködni egy helyi intézményhálózat kialakításában (állami intézmények, civil szféra, egyházak bevonásával) és így megerősíteni az emberkereskedelem problémájával foglalkozó szervezeteket, illetve felhívni a közvélemény, szociális szervezetek és a média figyelmét erre a jelenségre.

 

Tevékenységeink:

  • Tájékoztató előadásokat tartunk iskolákban, hogy felhívjuk a tanulók figyelmét az emberkereskedelem problémájára. Ezeken az előadásokon beszélünk az emberekereskedelem formáiról, az áldozatok toborzásáról, az elkövetők trükkjeiről, illetve azokról a teendőkről, amivel megelőzhetik ezeket a veszélyeket.
  • Workshopokat és szemináriumokat rendezünk, megcélozva az egyházak képviselőit, cilvil szervezeteket, szakszervezeteket, oktatási és különböző állami intézményeket, annak érdekében, hogy ezek a szervezetek jobban átláthassák az emberkereskedlem problémájának súlyosságát.

 

Mindezek mellett, a TRUTH: „Training for Raising Awerness and Understanding about the Trafficking of Humans in Europe”-Képzés a tudatosság növeléséről az európai emberkereskedem megértésének érdekében” című projektünk keretén belül, egy európában egyedi, online kurzust fogunk adaptálni és gyakorlatba ültetni Romániában is. A pályázatot a Leonardo Da Vinci, Transfer of Innovation, támogatja. Ezt a kurzust, partnereink, a Sheffield College fejlesztett ki, az Egyesült Királyságban. A projekt megvalósításában partnereink még, a szintén Egyesült Királyságbeli Inova Consultancy, a görögországi Frontida Zois, és az olaszországi Regione Emilia Romagna szervezet. Tartalmaz egy bevezetést az emberkerekedelem témakörébe, bemutatja különböző módszereket a potenciális áldozatok és/vagy elkövetők azonosítására, és kiemeli e jelenség okait és következményeit. A képzést a szociális területen dolgozó szakemberek számára ajánljuk, akik szembesülhetnek munkájuk során az emberekereskedelem áldozataival, potenciális áldozataival, illete az elkövetőkkel (tanárok, rendőrök, szociális munkások, stb).

 

MOBILITÁS ÉS MUNKAJOGOK

Ez a pogramunk szorosan kapcsolódik az emberkereskedelem megelőzéséhez, mivel az információ a leghatékonyabb fegyver a kizsákmányolás ellen.  Emiatt fő célunk az egyének (diákok, alkalmazottak, munkanélküliek) tájékoztatása az uniós állampolgárok jogairól, az illegális munka kockázatairól illetve a munkabeli kizsákmányolásról. Hozzájárulunk hazai és nemzetközi hálózatok kialakításához azokkal az intézményekkel amelyek értintettek a munkabeli kizsákmányolás témájában.

 

Tevékenységeink:

  • Tanácsadás és tájékoztatás diákoknak, alkalmazottaknak és munkanélkülieknek a megfelelő munkakörülményekről, a jogaikról és kötelezettségeikről a munkaerő-piacon, nemzeti és nemzetközi jogszabályokról és az alkalmazás jogi útjáról;
  • Közvetítés olyan tanácsadói központok felé, amelyek további információkat és támogatást nyújthatnak;
  • Oktatási foglalkozások középiskolákban és szakiskolákban az illegális munka veszélyeiről és hogyan lehet megelőzni ezeket a veszélyes helyzeteket;
  • Műhelymunkákat szervezünk szakembereknek, ahol tapasztalatot cserélhetnek a mobilitás témakörében, azzal a céllal, hogy hatékony módszereket dolgozzunk ki a veszélyeztetett csoportok sebezhetőségének csökkentése érdekében.

 

Mindezeket az OPEN című pályázatunk keretén belül valósítjuk meg, melyet a németországi Brot für die Welt támogat. Az “OPEN: Orientation, Perspectives, European Network for Young Women” pályázatunk ukrajnai, romániai és németországi tanácsadási központokon alapul. Fő célunk, hogy tanácsot adjunk és tájékoztassuk azokat a fiatal nőket akik Németországban szeretnének dolgozni, illetve különböző programokban részt venni, kivándorlásuk előtt, ez idő alatt és hazatérésüket követően, annak érdekében, hogy megbízható információkkal legyenek ellátva. Felhívjuk figyelmüket a migrációs veszélyekre, informáljuk őket a jogaikról és kötelezettségeikről.

A programban a Verein für Internationale Jugendarbeit (Nemzetközi Ifjúsági Munkáért Egyesület) – Vij szövetségi, valamint bajorországi és württembergi tartományi egyesülete is részt vesz. A megvalósítás időtartama: 2011. június – 2013. május; 2013. június – 2014. május; 2014. június – 2015. május.

További információ a következő honlapon található: http://www.open-for-young-women.org/ro/

A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK MEGELŐZÉSE ÉS LEKÜZDÉSE

 

A családon belüli erőszak aggasztó méreteket öltött az elmúlt években, az esetek egyre súlyosabbak és sokszor halállal fejeződnek be. A rendőrségen bejelentett esetek száma nem tükrözi a  valós adatokat, mert nagyon sok áldozat nem kér rendőrségi segítséget, vagy a hatóság egyszerűen nem sorolja be a nyilvánvaló esetet a családon belüli erőszak kategóriájába. Minden családon belüli agresszió esetében a gyermekek is komoly lelki sérüléseket szereznek, sőt, gyakran válnak ők is a fizikai bántalmazás áldozataivá.

Pontosan ezért tartja a Lámpás Alapítvány elengedhetetlennek, hogy közbelépjen és segítséget próbáljon nyújtani az áldozatok számára. E célunk megvalósításának érdekében, 2014 Júliusában elindítottunk, a svájci HEKS alapítvány támogatásával, “A családon belüli erőszak áldozatainak támogatása és a tudatosság növelése” című projektünket, aminek fő célja, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára, illetve, hogy segítséget nyújtson az áldozatok számára.

Jelenleg, a pályázat kezdetén a figyelemfelkeltésre és a prevenciós tevékenységekre fektetjük a hangsúlyt, mert ez a legfontosabb és legalapvetőbb első lépés a munkánk megalapozásához.

 

Tervezett tevékenységeink:

 

  • Felhívni a közvélemény figyelmét a családon belüli erőszak súlyosságára, következményeire és a vészhelyzet esetén szükséges lépésekre- figyelemfelkeltő kampányok, iskolai előadások által;
  • Információs anyagok terjesztése (szórólapok, plakátok);
  • A potenciális áldozatok megvédése, a családon belüli erőszak okainak, formáinak és figyelmeztető jeleinek feltárása által;
  • Az állami intézmények és a nonprofit szervezetek együttműködésének elősegítése, a családon belüli erőszak megelőzése és leküzdése érdekében;
  • Az családon belüli erőszak áldozatainak támogatása és továbbítása olyan szervezetek vagy személyek felé, akik további segítséget nyújthatnak nekik

(rendőrség, ügyvéd, orvos, más szervezetek).

Hozzászólás

Information

This entry was posted on 2015-02-24 by in Hírek.

Navigáció

Írd be emailedet, hogy értesítéseket kaphass

Csatlakozás a többi 30 feliratkozókhoz

Az oldalt látogatók:

  • 192 219 látogató

ELÉRHETŐSÉG

Telefon: 0259-431710, 0259-435386
Hivatali órák: Hétfő-péntek 9-16